Avusturya Vizesi Hakkında Genel Bilgi
T.C. vatandaşı olarak Türkiye’den Avusturya’ya seyahat edecek tüm kişiler Avusturya vize uygulamasına tabidir. Türkiye Cumhuriyeti resmi pasaporta sahip olan kişiler, 180 gün içerisinde 90 günü geçmemek şartı ile Avusturya vize işlemlerine tabi olmamaktadır. Benzer şekilde diğer AB ülkelerinden ya da İsviçre’den ikamet izni olan kişiler de Avusturya vizesinden muaf olmaktadırlar. Avusturya Konsolosluğu, bireysel vize başvurularını kabul etmemektedir. Bunun için bireysel Avusturya vize başvuruları, Avusturya vize işlemleri için faaliyet göstermekte olan akredite vize danışmanlık firmaları aracılığı ile kabul edilmektedir. Öte yandan Avusturya Konsolosluğu vize için aracı kurumlar aracılığıyla başvurun kişilerin biometrik bilgileri, fotoğraf çekimi ve gerek görmesi halinde mülakat vermek için konsolosluğa çağırabilmektedir.
Avusturya Vize Başvurusunda Neden HFD Turizm’i Seçmelisiniz?
Vize başvuruları genel olarak zahmet gerektiren ve birçok evrağın hazırlanması gereken işlemleri barındırır. Ancak yoğun vakitlerde ya da genel olarak bu tarz prosedürlerle uğraşmayı sevmeyenler için, vize başvuru süreci zor hale gelebilmektedir. Bu doğrultuda Avusturya vize danışmanlığı yapan HFD Turizm olarak sizlere hizmet vermekteyiz. Avusturya vize danışmanlığı için neden HFD Turizm’i seçebileceğinize dair sebepleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- • Deneyim ve tecrübeli kadro
- • Yeterli bilgi donanımı
- • Vize başvuru sürecinin titizlikle yürütülmesi
- • Konsolosluk önünde saatlerce bekleme gerekliliğinin ortadan kaldırılması
- • Hem vize süreci hem de sonrasında gerekli bilgilendirmelerin detaylı olarak yapılması
- • Çıkabilecek potansiyel sorunları öngörme ve bu doğrultuda önlem alma
- • Vize alma konusunda yüksek başarı oranı
- • Vize işlemlerinin hızlı bir şekilde yürütülmesi
- • Gideceğiniz yere otel ve uçak bileti rezervasyonu
Avusturya Schengen Vizesi
Avusturya, Schengen bölgesi dahilinde bir ülkedir. Schengen vizesi ile Schengen bölgesi olarak belirlenen noktalar dahilinde 90 güne kadar seyahat etme hakkı kazanmaktadır. Bununla birlikte her ülkenin vize gereklilikleri birbirinden farklılık göstermektedir. Avusturya vizesi almak için Avusturya’nın Türkiye için belirlediği yönetmelikler doğrultusunda hareket etmelisiniz. Farklı Schengen ülkelerine seyahat etmeyi planlıyorsanız, vize almak için en uzun konaklama yapacağınız ülkenin temsilciliğine başvurmayı unutmamalısınız.
Avusturya Vize Çeşitleri
Yapacağınız Avusturya vize başvurusu için gerekli olacak evrak ve belgeler, yapılacak vize başvurusunun türüne göre değişiklik göstermektedir. Avusturya vize çeşitleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan bir tanesi Avusturya Schengen vizesi olarak da bilinen C tipi vizedir. 20 güne kadar olan turistik ve 90 güne kadar olan aile-akraba-arkadaş ziyaretleri, yine aynı süre zarfında gerçekleştireceğiniz kurs, staj, eğitim amaçlı başvurular, iş ziyaretleri, fuar ve konferans etkinlikleri gibi amaçlarla Avusturya’ ya giriş yapmak için alınan vizedir. Bir diğeri ise ulusal vize olan D tipi vizedir. Avusturya’da 90 günden daha fazla süre için kalacaklar ulusal vizeye başvurmalılardır. Uzun süreli eğitim, iş, aile birleşimi gibi konular söz konusu olduğunda ulusal vize ile Avusturya’ ya giriş yapmanız, ve işlemlerinizi konsolusluk ile yürütmeniz gerekmektedir. vizefix.com tarafından belirlenen danışmanınız sizin adınıza konsolosluk ile koordinasyon halinde sürecinizi yöneterek, en kısa sürede başvurunuzu sonuçlandıracaktır
Avusturya Uzun Süreli Vize
Avusturya için ise 6 aydan daha uzun süreli seyahat ya da ikamet etme (eğitim, aile birleşimi, çalışma vb.) hakkı elde etmek istiyorsanız, yapacağınız bütün vize başvuruları uzun süreli ya da ulusal vize kategorisinde değerlendirilmektedir. Bu kapsamda yapılan işlemleri önemli oranda konsolosluk ya da büyük elçilikler ile devam etmekte ve sonuçlandırılmaktadır. Vize amacınıza uygun başvuru dosyanız, uzman danışmanınızla birlikte yürüteceğiniz başvuru süreci sizleri bekliyor. Randevu al linkini tıklayarak işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Uzun süreli Avusturya vizesi için gerekli evrakları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Avusturya Uzun Süreli Vize Başvurusu
Almanca, eksiksiz olarak doldurulmuş ve imzalanmış 3 adet Avusturya ulusal vize başvuru formu
Önlü arkalı nüfus cüzdanı fotokopisi
Pasaportunuzun işlenmiş tüm sayfalarının fotokopisi
Pasaportun bitimine en az 18 ay kalmış olmalı ve vize için en az 2 adet boş sayfa bulunmalıdır
3 adet biyometrik fotoğraf
Tam tekmil nüfus kayıt örneği (Düşünceler kısmı doldurulmuş olmalı)
Seyahat sağlık sigortası poliçesi
Varsa daha önce kullandığınız pasaportların fotokopisi
Maaş bordrosu
Yaşam masraflarının nasıl karşılanacağını ıspatlayan belge
Avusturya Turistik Vizesi
Turistik vize en çok tercih edilen vize türü olmakla birlikte istenilen belgeler, sonuçlanma süresi (5 ile 15 iş günü) ve alınması diğer vize türlerine nazaran daha kolay olan vize türüdür. Turist vizesine başvuru yapılmadan önce seyahat planınızın belirlenmiş olması gerekmektedir, hangi ülkelere geçiş yapılacağı, hangi ülkelerde daha çok kalınacağı ve bu geçiş sürelerinde ulaşım ve konaklama bilgileriniz belirlemiş olduğunuz seyahat planınıza uygunluk göstermelidir. Avusturya turist vizesi için gerekli evrakları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Avusturya Turistik Vizesi
Pasaport (En az 2 sayfa boş olmalı ve Avusturya seyahatinin bitiş tarihinden sonra en az 3 ay devam ediyor olmalı)
6 aydan daha eski olmayan 2 adet biyometrik fotoğraf
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Avusturya vize başvuru formu
Finansal durumu gösteren belgeler
Avusturya vize talep dilekçesi
Avusturya Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi
Aile ve arkadaş ziyareti vizesi sadece başvuru sahibine gönderilen davetiye ile gerçekleştirilebilir. Davetiye göndermek isteyen kişi, gönderdiği ülkenin vatandaşı olmalı ya da ikamet etme izni olmalıdır. Bunların dışında davetiye göndereceği kişiye sponsor olabilecek yeterlilikte maddi geliri olmalı ve kalacak yer göstermesi gerekmektedir. Avusturya aile ve arkadaş ziyareti vizesi için gerekli olan evrakları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Avusturya Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi
Pasaport
Avusturya vize başvuru formu
2 adet biometrik fotoğraf
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve nüfus cüzdanı
Avusturya vize davetiyesi
Avusturya vize ücreti
Avusturya aile-arkadaş ziyareti vize talep dilekçesi
Finansal durumu gösteren belgeler
Mesleki belgeler
Seyahat planını onaylayan seyahat belgeleri
Seyahat sağlık sigortası
Avusturya Ticari Vizesi
Yapacağınız başvuru yatırım yapmakla ilgili ise ülkelerin istemiş olduğu bütçeler, ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Ticari faaliyet veya iş görüşmesi için planlanmış olan bir seyahat planınız var ise mutlaka davetiyeli başvuru yapılması gerekmektedir, davetiye olması durumda ilk başvuru için 6 ay içerisinde 30 gün şeklinde olup, sonraki yapılacak başvurularda kademeli olarak verilen gün sayısı artış göstermektedir. Avusturya ticari vizesi için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:
Avusturya Ticari Vizesi
Pasaport
Avusturya vize başvuru formu
2 adet biometrik fotoğraf
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve nüfus cüzdanı
Avusturya vize davetiyesi
Avusturya vize ücreti
Avusturya ticari vize talep dilekçesi
Avusturya ticari vize genel taahhüt beyan eden evraklar
Finansal durumu gösteren belgeler
Mesleki belgeler
Seyahat planını onaylayan seyahat belgeleri
Seyahat sağlık sigortası
Avusturya Kültürel ve Sportif Faaliyet Vizesi
Eğitim kurumları arasında yapılan bazı anlaşmalar gereği gerçekleştirilen kültürel değişim ve eğitim programları da bu vize kategorisine girmektedir. Amaca göre düzenlenmiş olan belgelerin yanında konsolosluk ya da büyükelçiliklerin talep ettikleri evrakların hazırlanması gerekmektedir. Avusturya kültürel ve sportif faaliyet vizesi için talep edilen evraklar zamana bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Belgelere ek olarak, bu etkinliğe sponsor olacak bir kurum var ise sponsor ya da sponsorlara ait evrakların da ayrıca bir dosya olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Detaylar için, gidiş amacınıza uygun olan başvuru dosyanızı hazırlatın, vizenizi sorunsuzca alalım! İşlemlerinizi başlatmanız için randevu almanız yeterlidir. Avusturya kültürel ve sportif faaliyet vizesi için gerekli evrakları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Avusturya Kültürel ve Sportif Faaliyet Vizesi
Davetiye - Sözleşme (Etkinliği organizasyon eden tarafından, adres bilgileri, etkinlik tarihi, etkinlik türü, başvuru sahibinin adı ve görev bilgisi içermelidir.)
Ulaşım ve konaklama organizasyon tarafından sağlanacaksa, onlara dair belgeler
Pasaport
2 adet biyometrik fotoğraf (3,5 x 4,5 cm ölçülerinde, güncel, beyaz fon arkalı)
Kimlik fotokopisi ve tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile ve adres bilgilerini içeren, güncel)
Banka hesap özeti
Gelir belgeleri
Avusturya Öğrenci Vizesi
Eğitim kurumundan alınacak kabul yazısı ile birlikte, başvurusu yapılan ülke konsolosluk ya da büyükelçiliklerinin istemiş olduğu evrakların temin edilerek, başvuru dosyanızın hazırlanması gerekmektedir. Unutulmaması gereken şudur ki, eğitim kurumundan almış olduğunuz kabul yazısı vize alabileceğiniz anlamına gelmez. Son karar mercii konsolosluk ve büyükelçiliklerdir. Dolayısıyla öncelikle hazırlanması gereken dosyanızın eksiksiz olan beyan edilmesi ve sonrasında konsolosluğun talep edeceği mülakata çok iyi hazırlanmanız gerekmektedir. Bununla birlikte eğitim kurumundan aldığınız kabul belgesi olmadan Avusturya öğrenci vizesi alabilme gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Avusturya öğrenci vizesi için gerekli evrakları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Avusturya Erasmus Vizesi
Eğitim kurumundan alınacak kabul yazısı ile birlikte, başvurusu yapılan ülke konsolosluk ya da büyükelçiliklerinin istemiş olduğu evrakların temin edilerek, başvuru dosyanızın hazırlanması gerekmektedir. Unutulmaması gereken şudur ki, eğitim kurumundan almış olduğunuz kabul yazısı vize alabileceğiniz anlamına gelmez. Son karar mercii konsolosluk ve büyükelçiliklerdir. Dolayısıyla öncelikle hazırlanması gereken dosyanızın eksiksiz olan beyan edilmesi ve sonrasında konsolosluğun talep edeceği mülakata çok iyi hazırlanmanız gerekmektedir. Bununla birlikte eğitim kurumundan aldığınız kabul belgesi olmadan Avusturya öğrenci vizesi alabilme gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Avusturya öğrenci vizesi için gerekli evrakları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Avusturya Erasmus Vizesi
Pasaport
Avusturya ikamet izni başvuru formu
Nüfus cüzdan fotokopisi (T.C. Kimlik numarası yazılı)
2 Adet biometrik fotoğraf
Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi
Avusturya’ya gitmek için kullanacağınız uçağın rezervasyon bilgileri
Avusturya seyahatinizde kullanacağınız konaklama bilgileri (Henüz yurt-oda kiralanmadıysa otel rezervasyonu da olabilir)
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve nüfus cüzdanı fotokopisi
Banka hesap cüzdanı fotokopileri
Maaş bordrosu
Kabul mektubu
Noter tasdikli taahhütname
Türkiye’deki üniversiteden alınan yazı
Tapu ve araç ruhsat fotokopileri
Avusturya vizesi için başvuran kişi 18 yaşından küçükse anne ve babadan noter onaylı muvafaakatname. (Aslı ve fotokopisi.)
Öğrenci belgesi
Masrafları karşılayan kişiye ait finansal ve mesleki belgeler
Avusturya Aile Birleşimi Vizesi
Başvuru sahiplerinden bazı ülkeler dil sertifikası talep etmektedir. Bunun yanı sıra çocuklar için de ayrıca dosya düzenlenmesi gerekmektedir. Herhangi bir ülke için aile birleşimi gibi işlemleri uzun zaman alacak bir vize türüne başvuru yapıldıysa, başvurusu yapılan ülke için farklı bir vize kategorisinde başvuru yapılmamalıdır. Örneğin; Avusturya için bir aile birleşimi başvurusu yapıldıysa, aynı ülke için daha yakın tarihli bir turist vizesi başvurusu, her iki başvuru da olumsuz etkilenebileceği için kesinlikle yapılmamalıdır. Avusturya aile birleşimi vizesi başvurunuz için özellikle eğitim almış danışmanlarımızla eksiksiz olarak hazırlanacak dosyanız ve profesyonel bir süreç yönetimi sayesinde %96,2 başarı oranı ile sonuçlanacaktır. Avusturya aile birleşimi vizesi için gerekli şartları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Avusturya Aile Birleşimi Vizesi
21 yaşını dolduranlar başvurabilir.
T.C. vatandaşları başvuruda bulunabilmektedir.
Avusturya’da yaşayan eşin uzun süreli oturum izninin veya oturum vizesinin bulunması gerekir.
Avusturyada’ki eş ayrıca aşağıdaki kriterlerden birini karşılamalıdır:
Kırmızı-beyaz-kırmızı kart sahibi olmak
Avrupa Birliği mavi karta sahip olmak
Avusturya vatandaşı olmak
Ebeveynlerinden biri Avusturya vatandaşı olan çocuklar da Avusturya aile birleşimi başvurusunda bulunabilmektedir.
Avustruya’daki konaklanacak yerin aile bireyleri için büyüklük açısından yeterli olması gerekiyor
Aylık gelirin belli bir yaşam standardını karşılayacak seviyede olması
Avusturya’daki eşin Avusturya’da resmi bir sağlık sigortası olması
Avusturya Ev Hanımı Vizesi
Avusturya vizesi ev hanımı için spesifik ya da ekstra bir belge gerektirmemektedir. Avusturya‘ya gidecek ev hanımlarının dikkat etmeleri gereken nokta, hangi amaçla gittikleridir. Aile, akraba, arkadaş ziyareti için Avusturya’ya gidiliyorsa, Avusturya aile ve arkadaş ziyareti vizesi yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Ev hanımı olduğu için istisnai durumlar haricinde ekstra bir belge gerektirmez. Bu yüzden gideceğiniz amaca bağlı olarak, yukarıda yer alan vize türlerinden size uyanın gerekli belgelerini inceleyebilirsiniz.
Avusturya Emekli Vizesi
Avusturya emekli vizesi için spesifik ya da ekstra bir belge gerektirmemektedir. Avusturya’ya gidecek emeklilerin dikkat etmeleri gereken nokta, hangi amaçla gittikleridir. Aile, akraba, arkadaş ziyareti için Avusturya’ya gidiliyorsa, Avusturya aile ve arkadaş ziyareti vizesi yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Emekli olduğu için istisnai durumlar haricinde ekstra bir belge gerektirmez.Bu yüzden gideceğiniz amaca bağlı olarak, yukarıda yer alan vize türlerinden size uyanın gerekli belgelerini inceleyebilirsiniz.
Avusturya Vizesi ile İlgili Sorular
Avusturya vize çeşitleri ve Avusturya vizesi için gerekli belgeler ve yapılması gerekenlerle ilgili detaylı bilgiler verdik. Son olarak Avusturya vizesi ile ilgili sık sorulan sorulardan meydana gelen bir soru-cevap köşesi sunacağız. Avusturya vizesi hakkında en sık sorulan sorular ve yanıtları aşağıdaki gibidir:
1) Avusturya vizesi ne kadar sürede gelir?
Avusturya vizesinin kaç günde geleceği başvurulan vize türüne ve Avusturya Konsolosluğu’nun ilgili dönemdeki yoğunluk oranına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, turistik vizeler genellikle 5-15 gün içerisinde çıkmakla birlikte, bu süre uzun süreli vizeler için uzayabilmektedir.
2) Avusturya vizesi ne kadar geçerli?
Vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Hatta spesifik bir vize için bile alınan vize süresi değişebilir. Örneğin, Schengen vizesinin geçerlilik süresi genellikle 30 gün, 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl olur. İlk kez başvuru yapanlara genellikle 30 günlük Schengen vizesi verilir.
3) Avusturya vizesi ne kadardır?
Avusturya vizesinin fiyatı hem vize türüne hem de döneme göre değişiklik göstermektedir.
4) Avusturya vizesi nasıl kolay alınır?
Avusturya vizesi ile ilgili sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesi de ‘Avusturya vizesi zor mu?’ sorusudur. Avusturya vizesi almanın zorluk derecesi , başvurulan vize türüne göre değişmekle birlikte; vize almanın hepsi için zahmetli bir süreç gerektirdiğini söyleyebiliriz. Çok fazla belgeler ve evraklarla uğraşmak durumunda kalacağınızdan dolayı, Avusturya vize danışmanlık şirketlerine başvurmanızı tavsiye ederiz. Konu ile ilgili daha fazla detay için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
5) Avusturya vizesi nasıl takip edilir?
Avusturya vize başvurunuzun durumuyla ilgili bilgilere başvuru yaptığınız kurum üzerinden ulaşabilirsiniz.
6) Avusturya vizesi nereden alınıyor?
Avusturya bireysel vize başvurularını Avusturya Konsolosluğu’nun yetkili aracıları üzerinden yapabilirsiniz. Avusturya Konsolosluğu direkt olarak bireysel başvurulara açık değildir. Vize işlemlerinizi kolay, zahmetsiz ve sorunsuz bir şekilde ilerletmek için bizlere danışabilirsiniz.
7) Avusturya vizesi neden reddedilir?
Her vize türü için talep edilen belgeler detaylıca sizlerle paylaşılmaktadır. İstenilen belgelerde ufak bir eksiklik ya da yanlışlık bile red ile sonuçlanabilir. Bu yüzden belgelerinizi eksiksiz ve tam hazırlamalısınız. Ancak bu yine de %100 vize almanızın garantisi değildir.
8) Avusturya vizesi hangi şehirden alınır?
İstanbul Avusturya Başkonsolosluğu üzerinden alınabilir. Bursa, İzmir, Edirne gibi şehirlerde Avusturya Fahri Konsoloslukları bulunmaktadır. Ancak fahri konsolosluklardan vize alınamamaktadır. Öte yandan Avusturya’nın vize başvurusu için yetkilendirdiği merciler, vize sonucu hakkında karar verme mekanizması değildirler.
9) Avusturya vizesi hangi ülkelerde geçerli?
Avusturya üzerinden aldığınız Schengen pasaportu ile Almanya, Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya gibi diğer Schengen bölgesi ülkelerini de ziyaret edebilirsiniz.
10) Avusturya vizesi ne zaman başladı?
Avusturya vizesi 1980 yılında başlamıştır.
11) Avusturya vize randevusu nasıl alınır?
Yetkili kurumun üzerinden, başvurmak istediğiniz vize türü için Avusturya vize randevunuzu alabilirsiniz.
12) Avusturya’ya en erken çıkan vize türü hangisidir?
Genellikle turistik vizelerdir. Avusturya turistik vizelerin 5 gün içerisinde çıktığı durumlar dahi olmaktadır. Bu durum biraz da Avusturya Konsolosluğu’nun yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir.