
6 Gece 7 Gün İstanbul Çıkışlı
Sabah saat 08.00’de İstanbul Havalimanı İç Hatlar Gidiş terminalinde rehber ile buluşma. Bagaj ve C-in işlemleri sonrası 10.00’da Hatay’a uçuş. Yaklaşık bir buçuk saatlik yolculuk sonrası Hatay’a ulaşıyoruz. Aracımıza yerleştikten sonra Antakya’da; Hristiyanlarca bilinen ilk kilise olan St. Pierre Kilisesi gezisiyle bu güzel kenti tanımaya başlıyoruz. Hristiyanlar açısından çok önemli olan ve Papa tarafından tüm dünya Hristiyanları için hac yeri olarak kabul edilen kiliseyi ve Türkiye sınırları içerisindeki en eski camii olan Habib-i Neccar Camii’ni görüyoruz. Ezan, çan ve hazzan sesleriyle dünyada bir hoşgörü örneği olarak bilinen Asi Nehri’nin iki yakasına kurulu kentimizde yöresel tatlardan oluşan öğle yemeğimizi alıyoruz. Alacağımız enfes yöresel yemekler sonrasında gezimize devam ediyoruz. Uzunçarşı’da Çınar Altı Künefecisi’nde vereceğimiz mola ve serbest zaman sonrasında Dünyada ikinci sırada gösterilen ve ağırlıklı olarak Harbiye civarından getirilen eserlerin sergilendiği Antakya Arkeoloji Müzesi ziyaretimizi yapıyoruz. Mitolojiden alınan birçok sahnenin mozaikler üzerinde sergilendiği müzemizi gezdikten sonra Antakya sokaklarındaki gezimize başlıyoruz. Dar ve uzun sokakları gezerken Arap Ortodoks ve Katolik kiliselerini görüyoruz. Daha sonra Dünya’nın insan eliyle yapılmış en büyük tüneline gidiyoruz. Titus Tüneli, insan eliyle 10 yılda yapılmıştır. Toplam uzunluğu 1380 metre olan tünel 7 metre yüksekliğinde 6 metre genişliğindedir. Rehberimizin anlatımı ile Titus Tüneli’nin yapılış amacını ve hikayesini dinliyoruz. Titus Tüneli’ni gördükten sonra Harbiye’ye gidiyoruz. Harbiye Şelaleleri mesire yerinde günü güzel bir çay ve suların sesi ile sonlandırıyoruz ve otele hareket. Akşam yemeği otelde.
Otelde alınan kahvaltı sonrası Gaziantep’e hareket. 2 saatlik yolculuk sonrası Gaziantep’e ulaşıyoruz ve ilk olarak Zeugma Mozaik Müzesi’ne gidiyoruz. Dünya’da 2. Sırada gösterilen müzede, Zeugma Antik Kenti’ne ait birçok muhteşem mozaiği Rehberimizin anlatımları ile tanıyoruz. Müze gezisi sonrası Tarihi Antep Çarşılarına hareket ediyoruz. Gaziantep’e has Sedef işlemelerinin yapıldığı bir atölyeyi ziyaret ediyoruz. Atölyeden çıktıktan sonra Gaziantep Kalesi’ni dışarıdan görüyoruz (tadilat nedeniyle ziyarete kapalı). Bakırcılar, Baharatçılar ve birçok Tarihi Gaziantep Çarşılarını gezmek, alışveriş ve öğlen yemeği için serbest zaman. Serbest zaman sonrası Halfeti’ye hareket. Yolcuğumuz üzerinde bulunan Birecik ilçesinde nesli tükenme tehlikesi altında olan Kelaynak kuşlarını görüyoruz ve yolumuza devam ediyoruz. Birecik Barajı yapımından sonra %80 ‘i sular altında kalan ‘’Saklı Cennet’’ ve ‘’Kayıp Kent’’ isimlerini almış, birçok medeniyeti barındırmış, kültür beşiği ve tarihimize ışık tutan Halfeti’yi panoramik olarak geziyoruz ve tekne turumuza başlıyoruz. Fırat Nehri üstünde yapacağımız tekne turunda sular altında kalan evlerin ve camilerin bir kısmını ve Rum Kale’yi görüyoruz. Tekne turu sonrası bu eşsiz güzellikte ki yerde çay molası veriyoruz ve manzarayı fotoğraflıyoruz. Daha sonra Halfeti’ye dönüş. Aracımıza binerek Şanlıurfa’ya hareket. Şanlıurfa’ya varış ve otele yerleşme. Akşam yemeği otelde.
Otelde alınan kahvaltı sonrası Peygamberler Diyarı Şanlıurfa gezimiz başlıyor. Rehberimizin eşliğinde Balıklıgölü, Hz. İbrahim’in makamını,Ayn Zeliha Gölü, Rızvaniye Camii, Halil-ür Rahman Camii, Ulu Camii ve Selahattin Eyyubi Camii’ni ziyaret ediyoruz. Daha sonra Şanlıurfa Müzesi’nde Tarih öncesi çağlara ait birçok eşya ve eserleri geziyoruz. Serüven niteliğinde olan bu müze gezimiz bize inanış, yaşam ve birçok açıdan ilk yaşamdan bugünkü yaşama nasıl gelinmiş gösterecek. Çeşitli ihtiyaçlar için serbest zaman ve otele dönüş. Akşam yemeği otelde.
Not: Sıra Gecesi Programı (Ekstra). Programa katılmak isteyenler misafirlerimiz tur programına kayıt esnasında belirtmesi rica olunur.
Otelde alınan kahvaltı sonrası Harran’a hareket. Harran’da Dünya’nın ilk üniversitesi olan Harran Üniversitesi’ni, Ulu Cami’yi, Rasathaneyi ve Karınca (Konik) evleri görüyoruz. Harran’a has olan bu karınca evlerinde mırra içip dinleniyoruz. Daha sonra Göbeklitepe’ye hareket ediyoruz. Dünya Arkeolojisi için çok önemli olan Dünya’nın en eski tapınağı sayılan Göbeklitepe’ye hareket ediyoruz. Göbeklitepe’de tapınak alanını geziyoruz ve Adıyaman’a hareket. Yol üzerinde dünyadaki en önemli bölgesel kalkınma projelerinden biri olan Güneydoğu Anadolu Projesinin kalbi Atatürk Barajı’nı görüyoruz. Adıyaman’da öğle yemeği için serbest zaman. Serbest zaman sonrası Güneş’in batışını izlemek için Nemrut’a hareket. 2000 yıl öncesinin çılgın ve idealist kralı Antiochos’un Torosların zirvesine yaptırdığı anıt mezarına ulaşmadan önce pek çok antik eser göreceğiz. Sırasıyla Kommagene kraliyet ailesinin kadınlarının anıtmezarı olan Karakuş Tümülüsü, Roma askeri mimarisinin dünyadaki en iyi köprü örneklerinden olan Cendere Köprüsü’nü ve Kommagene krallarının yazlık başkenti olan Arsemia kalıntılarını görerek (panoramik) minibüslerimizle 2150mt. Yükseklikteki Nemrut Dağı’na ulaşıyoruz. (Hava ve yol durumu müsait olduğu takdirde.) Nemrut Dağında doğu ve batı terasları, Zeus-Oramastes, Apollon- Mithras, Herakles-Artaganes, Tanrıça Kommagene/ Fortuna/ Tyche, Kral Antiochos ve koruyucu aslan-kartal heykellerini görerek bir yandan da muhteşem günbatımını (otele varış saatimize göre gün doğumuna da çıkılabilir.) izleyerek günümüzü sonlandırıyoruz ve minibüslerimizle otelimize dönüyoruz. Akşam yemeği otelde.
Otelde alınan kahvaltı sonrası surlarla çevrili, kültür beşiği ve dokuz bin yıllık geçmişi olan Diyarbakır’a hareket. 3 saatlik yolculuk sonrası Diyarbakır’a ulaşıyoruz. Diyarbakır’da ilk olarak İslam aleminin 5. Harem-i Şerifi olan Ulu Camii’yi ziyaret ediyoruz. Daha sonra ünlü şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğduğu şu anki haliyle müze olan evini, Mimar Sinan tarafından yapılan Behram Paşa Camii’ni, Anadolu’da tek örneği olan Dört Ayaklı Minaresi olan Şeyh Mutahhar Camii’ni, Sülüklü Han’ı ve Meryem Ana Kilisesi’ni geziyoruz. Daha sonra Surlarla çevrili olan Eski Diyarbakır’ın giriş kapılarını ve Keçi Burcu’nu görüyoruz. Bugünkü otomasyon sistemleri, sibernetik ve robot biliminin öncü çalışmalarını gerçekleştiren alim olan El Cezeri'nin 30 yıl süresince çalışma yaptığı Artuklu Sarayı'nı geziyoruz ve Hevsel Bahçeleri’ni görüyoruz. Çeşitli ihtiyaçlar için serbest zaman. Serbest zaman içerisinde Suriçi’nde gezebilir ve fotoğraflayabilirsiniz. Dilerseniz meşhur Diyarbakır mutfağının eşsiz lezzetlerini tadabilirsiniz. Serbest zaman sonrası otele hareket. Akşam yemeği otelde.
Otelde alınan kahvaltı sonrası Hasankeyf’e hareket. Yolumuz üzerinde göreceğimiz 12. yy. Selçuklu Dönemi anıtsal mühendislik-mimarlık başyapıtlarından olan tarihi Malabadi Köprüsü, 40,86 m açıklığındaki sivri ana kemeri ile dünyanın günümüze ulaşan en büyük kemer açıklığına sahip taş kemer köprüsüdür. Malabadi Köprüsü; üzerinde bulunan insan, güneş ve arslan figürlü kabartmaları ve bünyesinde bulunan barınağı, helası ile özgün ve az sayıdaki köprü örneklerimizdendir. Yolumuza devam ediyoruz ve Hasankeyf’e ulaşıyoruz. Hasankeyf, Dicle’nin kıyısında, zamanında medreseler, rasathane, darüşşifa ve diğer eğitim kurumlarıyla bölgenin ilim ve kültür merkezi olan Hasankeyf, ulaşım yolları ve ticaret merkezlerinin yer değiştirmesiyle günümüzde önemini yitirmiştir. Hasankeyf’te; Ulu Camii, Zeynelbey Türbesi, İmam Abdullah Türbesi, Sultan Süleyman Camii ve Hasankeyf Köprüsü’nü geziyoruz ve serbest zaman. Serbest zaman sonrası Midyat’a hareket. Geçmişten günümüze birçok medeniyete kucak açan Midyat, farklı dillerden ve mezheplerden insanların buluştuğu eşsiz bir coğrafyadır. Rehberimizin anlatımları eşliğinde Midyat’ta; Devlet Konuk Evi, Telkari Çarşısı’nı ve Eski Midyat sokaklarını geziyoruz. Midyat gezisi sonrası Mardin’e hareket. Otele yerleşme ve akşam yemeği. Akşam yemeği otelde.
Dinlerin ve dillerin buluştuğu, birçok farklı kültür ve inanç birleşimi olan Mardin, taş işçiliği ve kentsel dokusu ile ziyaretçilerini büyülüyor. "Gündüz Seyranlık, Gece Gerdanlık" Mardin şehrinde ilk gezi durağımız, kentsel sit alanı olan ve koruma altına alınan Eski Mardin olacak. Artuklu hükümdarı Kasım Bey’in adını taşıyan, hikâyesiyle en akılda kalıcı yapılardan biri olan Kasımiye Medresesi, Artuklu sanatının tüm inceliklerini taşıyan taş işçiliğinin ustalıkla sergilendiği, yıllarca tıp ve astronomi okulu olarak kullanılmıştır. Medresenin avlusunda bulunan küçük havuzu yapıya serinlik katmakla birlikte Selsebil adı verilen çeşmenin anlatımını rehberimizden dinlediğinizde bir kez daha büyüleneceksiniz. Ardından Medreseden ayrılıyor şehirde uzunca bir dönem dünyadaki tüm Süryanilerin merkezi sayılan Deyr-ul Zafaran Manastırı’na geçiyoruz. Burada Kilise, Tıp Okulu, Sin Tapınağı, Vaftizhane, Mezar bölümlerini görüyoruz ve Ulu Camii’ye hareket ediyoruz. Mardin`in en önemli tarihi yapılarından içerisinde Hz. Muhammed`in sakalı şerifinin bulunduğu Ulu Camiyi geziyoruz. Daha sonra Zinciriye Medresesi’ne geçiyoruz. Zinciriye Medresesi’nden Mezopotamya’yı seyredip fotoğrafladıktan sonra güzel bir tarihi konak yapısı olan PTT binası ve Hz. Muhammed’in ayak izinin bulunduğu Hatuniye Camii ve Medresesi’ni geziyoruz ve serbest zaman. Serbest zaman sonrası Mezopotamya’nın en ünlü kenti Dara Harabeleri’ne hareket. 7 bin senelik geçmişiyle bölgenin en önemli antik kentlerinden birisi Dara Harabeleri M.Ö 530 ile M.Ö. 570 yıllarında İran hükümdarı Darxis’in emriyle yerleşim yeri olarak kurulmuş, Pers ve Babil Krallıklarına ev sahipliği yapmıştır. Rehberimizin anlatımları ile gezeceğimiz kayalar içine oyulmuş saray, kilise, çarşı ve depolarını, zindan ve su bendlerini göreceğiz. Fotoğraf çekimi için serbest zaman. Serbest zaman sonrası Havalimanı’na hareket. Bagaj ve C-in işlemleri sonrasında 18.40’da İstanbul’a uçuş ve turumuzun sonu.
ÖNEMLİ NOTLAR;
# | Otel Adı | Sefer Tarihi | İki Kişilik Oda (Kişi Başı) |
Üç Kişilik Oda (Kişi Başı) |
Tek Konaklama | Çocuk Ücreti |
---|